
Norrbottensburgare med bacon, cheddar och ölkokt lök
Servera gärna med sötpotatispommes eller en krispig coleslaw. En kall lageröl till gör sig perfekt med de karamelliserade tonerna från löken och baconet.
Ingredienser
Burgare
4 st
briochebröd
4 st
Norrbottensgårdens burgare
8 skivor
Nordcharks bacon
4 skivor
cheddarost (gärna lagrad)
1 st
krispsallat (ex. frisésallad eller romansallat)
Ölkokt karamelliserad lök
2 st
stora lökar, tunt skivade
2 msk
smör
1 tsk
socker
1 dl
mörk öl (ex. porter eller ale)
salt & peppar efter smak
Gör så här
Förbered den ölkokta karamelliserade löken genom att smälta smöret i en stekpanna på medelvärme. Lägg i löken och låt den steka långsamt i ca 10 minuter tills den mjuknat. Strö över sockret, höj värmen lite och låt löken börja karamelliseras. Häll i ölen och låt sjuda tills vätskan kokat in och löken blivit klibbig och gyllene. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
Stek Nordcharks bacon knaprigt i en panna. Låt rinna av på hushållspapper.
Grilla eller stek Norrbottensgårdens burgare tills de är genomstekta eller har en fin yta. Lägg på en skiva cheddarost på varje burgare sista minuten så att den smälter. Dela briochebröden och rosta dem lätt i en stekpanna eller ugn för en krispig yta.
Montera burgaren genom att lägga ett salladsblad i botten av varje bröd. Placera burgaren med smält ost ovanpå. Lägg på en rejäl sked ölkokt karamelliserad lök. Toppa med krispigt bacon och avsluta med toppen av briochebrödet.