Recept

Hemligheten bakom en lyckad måltid är bra råvaror. På Nordchark värnar vi om det klassiska som går att variera på många olika sätt.

Krämig potatisgratäng med alspånsrökt bacon

120 min

4 pers

Ingredienser

1 kg potatis (fast sort)
200 g Nordcharks alspånsrökta bacon
2 st vitlöksklyftor (finhackad eller pressade)
5 dl grädde (vispgrädde eller matlagningsgrädde)
2 dl riven ost (gärna lagrad, t.ex. Västerbotten eller cheddar)
salt och svartpeppar (efter smak)
1 tsk timjan (färsk eller torkad)
smör (för att smörja formen)

Tillagning

Så gör du:

Förbered potatisen

Skala potatisen och skiva den tunt (ca 3-4 mm) med en kniv eller mandolin. Lägg skivorna i kallt vatten för att undvika att de mörknar.

Stek baconet

Strimla baconet och stek det i en torr stekpanna på medelvärme tills det blir knaprigt. Lägg det på hushållspapper för att rinna av.

Fräs löken och vitlöken

I samma panna, fräs den hackade löken och vitlöken i lite av baconfettet tills de mjuknar. Ställ åt sidan.

Koka upp gräddblandningen

Häll grädden och mjölken i en kastrull och värm försiktigt. Tillsätt vitlöken, timjan, salt och peppar. Låt småputtra i några minuter, men inte koka.

Bygg gratängen

Smörj en ugnsform med lite smör. Varva potatisskivor med den frästa löken och det knaperstekta baconet. Häll över gräddblandningen så att det täcker potatisen. Avsluta med att strö den rivna osten jämnt över toppen.

Grädda

Täck formen med aluminiumfolie och grädda i mitten av ugnen på 200°C i ca 40 minuter. Ta sedan bort folien och grädda ytterligare 20 minuter tills gratängen är gyllene och potatisen är mjuk.

Servera

Låt gratängen vila i 5-10 minuter innan servering. Servera som huvudrätt med en fräsch sallad eller som ett lyxigt tillbehör till kött, kyckling eller fisk.

Recept

Hemligheten bakom en lyckad måltid är bra råvaror. På Nordchark värnar vi om det klassiska som går att variera på många olika sätt.

Om Nordchark

Nordchark är ett företag som sedan 2001 levererar lokala charkprodukter av hög kvalitet.

Konsumentkontakt: 0920-24 53 40, tycktill@nordchark.se
.