Hemligheten bakom en lyckad måltid är bra råvaror. På Nordchark värnar vi om det klassiska som går att variera på många olika sätt.
120 min
4 pers
1 kg potatis (fast sort)
200 g Nordcharks alspånsrökta bacon
2 st vitlöksklyftor (finhackad eller pressade)
5 dl grädde (vispgrädde eller matlagningsgrädde)
2 dl riven ost (gärna lagrad, t.ex. Västerbotten eller cheddar)
salt och svartpeppar (efter smak)
1 tsk timjan (färsk eller torkad)
smör (för att smörja formen)
Så gör du:
Förbered potatisen
Skala potatisen och skiva den tunt (ca 3-4 mm) med en kniv eller mandolin. Lägg skivorna i kallt vatten för att undvika att de mörknar.
Stek baconet
Strimla baconet och stek det i en torr stekpanna på medelvärme tills det blir knaprigt. Lägg det på hushållspapper för att rinna av.
Fräs löken och vitlöken
I samma panna, fräs den hackade löken och vitlöken i lite av baconfettet tills de mjuknar. Ställ åt sidan.
Koka upp gräddblandningen
Häll grädden och mjölken i en kastrull och värm försiktigt. Tillsätt vitlöken, timjan, salt och peppar. Låt småputtra i några minuter, men inte koka.
Bygg gratängen
Smörj en ugnsform med lite smör. Varva potatisskivor med den frästa löken och det knaperstekta baconet. Häll över gräddblandningen så att det täcker potatisen. Avsluta med att strö den rivna osten jämnt över toppen.
Grädda
Täck formen med aluminiumfolie och grädda i mitten av ugnen på 200°C i ca 40 minuter. Ta sedan bort folien och grädda ytterligare 20 minuter tills gratängen är gyllene och potatisen är mjuk.
Servera
Låt gratängen vila i 5-10 minuter innan servering. Servera som huvudrätt med en fräsch sallad eller som ett lyxigt tillbehör till kött, kyckling eller fisk.