Hemligheten bakom en lyckad måltid är bra råvaror. På Nordchark värnar vi om det klassiska som går att variera på många olika sätt.
60 min
4 pers
4 skivor ryggbiff med kappa (á 200 g)
2 msk olivolja
1 kvist rosmarin (valfritt)
2 st vitlöksklyftor (krossade)
salt och nymalen svartpeppar (efter smak)
1 dl färsk persilja (finhackad)
2 msk färsk oregano (eller 1 msk torkad)
2 st vitlöksklyftor (finhackade eller pressade)
1 st jalapeño (finhackad, utan kärnor för mindre hetta)
1 dl olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk citronsaft
Så gör du:
Förbered chimichurrin:
Blanda persilja, oregano, vitlök och jalapeno i en skål.
Tillsätt olivolja, rödvinsvinäger och citronsaft.
Rör om ordentligt och smaka av med salt och svartpeppar.
Låt chimichurrin stå i minst 15 minuter (eller upp till några timmar) så att smakerna får utvecklas.
Tillaga ryggbiffen:
Ta fram ryggbiffen i rumstemperatur ca 30 minuter innan tillagning. Skär några små snitt i kappan för att undvika att köttet kröker sig under stekning. Hetta upp en stekpanna med olivolja på medelhög värme. Lägg ryggbiffen med kappan nedåt i pannan. Stek tills kappan är gyllene och fettet börjar smälta, ca 4–5 minuter. Vänd köttet och stek andra sidan i ca 2–3 minuter för medium rare (justera tiden efter önskad stekgrad). Tillsätt rosmarin och vitlöksklyftor i pannan för extra smak. Ös köttet med fettet från pannan under stekningen. Ta upp ryggbiffen och låt vila i 5–10 minuter innan servering.
Servering:
Skär ryggbiffen i skivor och ringla chimichurri över köttet.
Servera gärna med rostade potatisklyftor, en fräsch sallad eller grillade grönsaker.