Recept

Hemligheten bakom en lyckad måltid är bra råvaror. På Nordchark värnar vi om det klassiska som går att variera på många olika sätt.

Ost- och skinkpaj med lagrad ost och flatrökt skinka

75 min

4 pers

Ingredienser

3 dl vetemjöl
125 g smör (kallt, tärnat)
2 msk kallt vatten
200 g Nordcharks flatrökta skinka (strimlad)
3 dl lagrad ost (t.ex. Västerbotten, Gruyère eller Prästost, riven)
2 st ägg
2.5 dl mjölk eller grädde
1 st liten gul lök (finhackad)
1 tsk dijonsenap (valfritt)
salt och peppar
3 st tomater (skivade)
1 tsk olivolja
1 tsk oregano (eller färska örter, t.ex. timjan eller basilika)

Tillagning

Så gör du:

Förbered pajdegen:
Mixa vetemjöl och smör i en matberedare tills det blir en smulig massa.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter) och nagga botten med en gaffel.
Ställ formen i kylen i 30 minuter.

Förgrädda pajskalet:
Sätt ugnen på 200°C.
Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Låt svalna något.

Förbered fyllningen:
Stek den hackade löken mjuk i lite smör.
Vispa ihop ägg, mjölk (eller grädde), dijonsenap, salt och peppar i en skål.

Montera pajen:
Strö hälften av osten i botten på pajskalet.
Fördela den strimlade flatrökta skinkan och den stekta löken jämnt över.
Häll äggstanningen över fyllningen och toppa med resten av osten.
Lägg tomatskivorna ovanpå fyllningen, något överlappande. Ringla över olivolja och strö på oregano eller andra örter.

Grädda pajen:
Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 25–30 minuter, eller tills den är gyllene och äggstanningen har stelnat. Tomaterna ska ha fått en lätt rostning.

Servera:
Låt pajen vila i 5–10 minuter innan servering. Servera gärna med en fräsch grönsallad och en syrlig dressing.

Recept

Hemligheten bakom en lyckad måltid är bra råvaror. På Nordchark värnar vi om det klassiska som går att variera på många olika sätt.

Om Nordchark

Nordchark är ett företag som sedan 2001 levererar lokala charkprodukter av hög kvalitet.

Konsumentkontakt: 0920-24 53 40, tycktill@nordchark.se
.