Recept

Hemligheten bakom en lyckad måltid är bra råvaror. På Nordchark värnar vi om det klassiska som går att variera på många olika sätt.

Nattbakad fläsksida med rosmarin, peppar, äppelhalvor och smakrik sky

720 min

4 pers

Ingredienser

1.5 kg fläsksida (med svål)
2 tsk färsk rosmarin (finhackad, eller 1 tsk torkad)
1 tsk rosépeppar (grovstött)
1 tsk vitpeppar (grovstött)
1 tsk svartpeppar (grovstött)
3 msk honung
2 tsk flingsalt
4 st äpplen (t.ex. Ingrid Marie eller Granny Smith, halverade och urkärnade)
1 tsk rosmarin (finhackad)
1 msk smör (smält)
2 dl spad från fläsksidan och äpplena
1 dl äppelmust (eller äppelcider)
1 dl grädde
1 tsk honung
1 tsk maizena (utspädd i 2 msk kallt vatten)
salt och peppar (efter smak)

Tillagning

Såg gör du:

Förbered fläsksidan och äpplena:
Skär ett rutmönster i svålen på fläsksidan och gnid in den med rosmarin, rosépeppar, vitpeppar, svartpeppar, 2 msk honung och flingsalt.
Placera äppelhalvorna i en stor ugnsform, pensla dem med 1 msk honung och smält smör och strö över rosmarin.
Placera fläsksidan på äpplena:
Lägg fläsksidan med svålen uppåt direkt ovanpå äppelhalvorna.

Nattbaka:
Täck formen med folie och ställ in i ugnen på 100°C i 8–10 timmar.

Grilla svålen och rosta äpplena:
Höj ugnstemperaturen till 225°C och ta bort folien.
Grilla i ca 20–25 minuter, tills svålen är knaprig och äpplena gyllene.

Gör skyn:
Häll av spadet från ugnsformen och sila det genom en finmaskig sil ner i en kastrull.
Tillsätt äppelmust, grädde och 1 tsk honung till kastrullen och låt koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Red skyn med maizena utrörd i kallt vatten och låt sjuda i några minuter tills skyn tjocknar något.

Servera:
Skär fläsksidan i skivor, servera med de rostade äppelhalvorna, skyn och rostade rotsaker.

Recept

Hemligheten bakom en lyckad måltid är bra råvaror. På Nordchark värnar vi om det klassiska som går att variera på många olika sätt.

Om Nordchark

Nordchark är ett företag som sedan 2001 levererar lokala charkprodukter av hög kvalitet.

Konsumentkontakt: 0920-24 53 40, tycktill@nordchark.se
.