Hemligheten bakom en lyckad måltid är bra råvaror. På Nordchark värnar vi om det klassiska som går att variera på många olika sätt.
720 min
4 pers
1.5 kg fläsksida (med svål)
2 tsk färsk rosmarin (finhackad, eller 1 tsk torkad)
1 tsk rosépeppar (grovstött)
1 tsk vitpeppar (grovstött)
1 tsk svartpeppar (grovstött)
3 msk honung
2 tsk flingsalt
4 st äpplen (t.ex. Ingrid Marie eller Granny Smith, halverade och urkärnade)
1 tsk rosmarin (finhackad)
1 msk smör (smält)
2 dl spad från fläsksidan och äpplena
1 dl äppelmust (eller äppelcider)
1 dl grädde
1 tsk honung
1 tsk maizena (utspädd i 2 msk kallt vatten)
salt och peppar (efter smak)
Såg gör du:
Förbered fläsksidan och äpplena:
Skär ett rutmönster i svålen på fläsksidan och gnid in den med rosmarin, rosépeppar, vitpeppar, svartpeppar, 2 msk honung och flingsalt.
Placera äppelhalvorna i en stor ugnsform, pensla dem med 1 msk honung och smält smör och strö över rosmarin.
Placera fläsksidan på äpplena:
Lägg fläsksidan med svålen uppåt direkt ovanpå äppelhalvorna.
Nattbaka:
Täck formen med folie och ställ in i ugnen på 100°C i 8–10 timmar.
Grilla svålen och rosta äpplena:
Höj ugnstemperaturen till 225°C och ta bort folien.
Grilla i ca 20–25 minuter, tills svålen är knaprig och äpplena gyllene.
Gör skyn:
Häll av spadet från ugnsformen och sila det genom en finmaskig sil ner i en kastrull.
Tillsätt äppelmust, grädde och 1 tsk honung till kastrullen och låt koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Red skyn med maizena utrörd i kallt vatten och låt sjuda i några minuter tills skyn tjocknar något.
Servera:
Skär fläsksidan i skivor, servera med de rostade äppelhalvorna, skyn och rostade rotsaker.